Gdzie zaopatrywać swoją restaurację? Kilka praktycznych porad.

Prowadzenie własnej restauracji, a nawet baru lub food trucka jest olbrzymim wyzwaniem nie tylko kulinarnym, ale przede wszystkim logistycznym. Bez odpowiedniej siatki dostawców nie będzie możliwe przygotowywanie posiłków, a więc i realizacja podstawowego zadania, przed którym stoi każda firma gastronomiczna. Dostawcy są istotni na poziomie dostaw warzyw, owoców, mięsa, ryb, przypraw oraz innych istotnych dla prowadzenia działalności biznesowej elementów asortymentu. Nie tylko giełda owocowo-warzywna, gospodarstwo rolne czy rzeźnia jest istotnym partnerem. Ważne jest także zadbanie o takie podmioty jak hurtowania opakowań, hurtownie sprzętu gastronomicznego lub też firmy leasingujące urządzenia dla gastronomii.

Gdzie najlepiej się zaopatrywać i czy trzeba samemu szukać dostawców?

W chwili obecnej markety przeznaczone dla przedsiębiorców są bardzo popularne. Są to de facto hurtownie np. https://www.lideropakowania.pl/, które działają często w całodobowym wymiarze godzin. Ich przewagą jest bez wątpienia bardzo szeroki asortyment, obejmujący nie tylko żywność czy też wyposażenie potrzebne stricte dla celów gastronomicznych. Co istotne, takie hurtownie również oferują opcje realizacji dostawy produktów.

W jakie rzeczy zaopatrywać się można w hurtowniach wielobranżowych czy lepsza jest hurtownia opakowań?

Oto, co jest najczęściej kupowane w hurtowniach:

  • żywność: warzywa, owoce, ryby, mięso, gotowe półprodukty,
  • opakowania dla przechowywania żywności i transportu,
  • zastawa stołowa,
  • akcesoria biurowe,
  • wyposażenie BHP dla pracowników,
  • artykuły dla samochodów służbowych,
  • narzędzia techniczne.